מילון מונחים

א

התרחשות בלתי מבוקרת או תאונה, שמעורב בה חומר מסוכן, הגורמת או העלולה לגרום סיכון לאדם ולסביבה, לרבות שפך, דליפה, פיזור, פיצוץ, התאיידות או דליקה.

התערבבות של נוזל הידרופילי (אוהב מים) בנוזל הידרופובי (דוחה מים) ללא היפרדות או התרכבות. אמולסיה מתאפשר הודות להמצאות חומר מתחלב בעל ראש הידרופילי וזנב הידרופובי.

רישוי סביבתי משולב, הנקרא גם רישוי ירוק או אסדרה סביבתית משולבת, הינו תהליך רישוי למפעלים המאגד את הטיפול בהיבטים הסביבתיים לתהליך רישוי פרטני, מאוחד, יסודי ומקיף שנערך בשיתוף עם המפעל. תנאי הרישוי כוללים עמידה בערכי פליטה מינימאליים, יישום של הטכניקה המיטבית הזמינה (Best Available Technology), ועוד. הרישוי המשולב בא להחליף את השיטה שהייתה נהוגה, בה כל היבט סביבתי (שפכים, זיהום אוויר, רעש, פסולת וכו') היה מטופל בנפרד, ע"י גורמים שונים, במועדים שונים, בשיטות שונות וללא קשר ביניהם.

אתר החשוד בכך שהקרקע, גז הקרקע או מי התהום שבו מכילים חומרים מזהמים העלולים להוות סכנה לסביבה או לבריאות הציבור. גבול האתר הנבדק בסקר ההיסטורי הוא גבול המגרש או המגרשים עליהם נעשית הפעילות באתר.

אישור מהמשרד להגנת הסביבה הניתן לעסק שקיבל היתר להוות אתר לטיפול בפסולת מסוכנת. הטיפול כולל טיפול מקומי או ייצוא.

יצרן פסולת גדול (המייצר מעל 50 טון בשנה של פסולת מסוכנת), צריך לקבל אישור מהמשרד הסביבה על העברת פסולת לטיפול באחד האתרים בעלי אישור מנהל רוחבי.

ב

חומר אורגני מוצק המופרד משפכים בתהליך של שיקוע, סינון או הצפה. במתקני טיהור שפכים, מקור הבוצה הוא במוצקים השוקעים באגני הטיפול הראשוני ובמיקרואורגניזמים שפירקו את החומר האורגני שבשפכים. בתעשייה, מקור הבוצה הוא משקעים המצטברים בקו הייצור, לרבות בתחתית מכלי הייצור.

בור המשמש או המיועד לשמש לקליטת שפכים לשם סילוקם בדרך של חלחול לקרקע.

כלי רכב הנושא ציוד המתאים לטיפול בבעיות במערכות ביוב בעלות צנרת בקוטר רחב, שאיבת בורות ספיגה, שאיבת בורות רקב, מפרידי שומן, מפרידי שמן מינרלי וכדומה.

תרכובות שערך ההגבה שלהן בתמיסה מימית (pH) הוא בין 7 ל-14. תרכובות אלו קולטות פרוטון במהלך תגובה כימית ומעלות את ריכוז יוני ההידרוקסיד (OH-) בהמסתם במים.

פירוק חומר באמצעות מיקרואורגניזמים (חיידקים, פטריות או וירוסים). זמן ההתכלות תלוי בתנאי הסביבה – לחות, טמפרטורה, קרינת שמש, זמינות חמצן ועוד. כיום תופסים תאוצה בשוק חומרים שזמן ההתכלות שלהם קצר (כגון שקיות אשפה מתכלות).

בור ספיגה המשמש לקליטת שפכים ביתיים ושפכים סניטריים וסילוקם בדרך של חלחול לקרקע.

בור המשמש לקליטת שפכים תעשייתיים, למעט קידוח שאושר על פי דין, ומיועד לסילוק מבוקר של שפכים תעשייתיים לשכבות תת הקרקע.

בור מטויח המשמש לקליטת מי ביוב וסילוקם ע"י שאיבה.

ג

גיליון המכיל מידע הנוגע למאפייניו של חומר מסוים ומיועד לספק לעובדים המתעסקים עם החומר ולכוחות חירום את הנהלים לטיפול או לעבודה עם חומר זה בצורה בטוחה. הגליון מכיל מידע כגון מאפיינים פיזיקליים, רעילות, השפעות בריאותיות, עזרה ראשונה, ריאקטיביות, אחסון, הובלה, סילוק ונהלים לטיפול בשפיכה. בישראל, יצרן, יבואן, סוכן או משווק של חומר מסוכן , כמו גם מקומות עבודה שמוחזקים בהם חומרים מסוכנים מעל כמות מסוימת, מחויבים על פי חוק לצרף גיליונות בטיחות לחומרים שהם מספקים ולהחזיק בהישג ידם של העובדים גליונות בטיחות רלוונטיים ועדכניים.

ד

הוצאת נפח נוזלים מנקודת דיגום באופן המייצג את הזרם הנדגם, לצורך אפיונו, ביצוע בדיקות מעבדה וניתוחן.

מי שעבר הכשרה לדיגום שפכים ומי קולחין והשתלמויות מזמן לזמן, במתכונת שהורה ממונה סביבה או ממונה בריאות.

דיגום רגעי (sampling grab) על פי הספר Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, שמטרתו לבדוק את איכות המים בזמן נתון.

אוסף של דגימות חטף הנלקחות באופן ידני או בעזרת מכשור ייעודי, לפרקי זמן המוגדרים על פי דרישות תכנית הדיגום. מטרת הדיגום המורכב היא לבדוק את איכות המים לאורך זמן. ברוב המקרים יכלול הדיגום המורכב לפחות 8 דגימות חטף. במכשור מתאים ניתן לבצע דיגום הפרופורציונלי לספיקה משתנה.

חומר או תערובת של חומרים המשמשים לניקוי והמסת שומנים. פעולת הניקוי של הסבון הטבעי מבוססת על כך שחלק מהמולקולה שלו מסיס בשומן, וחלק אחר מסיס במים. כאשר מרטיבים את הסבון במים, באות הבועות שלו במגע עם השומן שבלכלוך, ומולקולות הסבון מקיפות את השומן בשכבה דקיקה; החלק בבועות שמסיס בשומן ממס את השומן שבלכלוך, וזה נשטף במים ומותיר את המשטח נקי.

ה

היתר הניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה שמאשר לעסק ליצא חומרים מסוכנים, או פסולת חומרים מסוכנים, בהתאם לתנאים הנדרשים.

היתר רעלים הוא מסמך של המשרד להגנת הסביבה המאשר לבית עסק לעסוק ברעלים למטרות שונות כגון: יבוא, יצוא, תחנת מעבר, סחר ועוד.

ו

ועדה בין-משרדית בראשות דר' יוסי ענבר, סמנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, שהוקמה ב-2001 על מנת לקבוע תקן חדש לאיכות הקולחים בישראל. התקן המקובל היה תקן שניוני אשר יושם ברוב מתקני הטיפול בישראל. הוועדה בחנה את כדאיות שינוי התקן לרמה מחמירה יותר, אך כלכלית, הכוללת הן את המזהמים הסניטרים והן את ריכוז המלחים והמתכות בקולחין.

ז

זרם שפכים הכולל ערבוב של שפכי התעשייה והשפכים הסניטריים.

זרם המאחד את כל שפכי התעשייה היוצאים ממפעל, לרבות מערכות לריכוך מים, נקז דודי קיטור, נקז מגדלי קירור, רכז מסננים, רכז מתהליך לייצור מים נטולי יונים (אוסמוזה הפוכה) ושפכים שעברו טיפול מקדים.

ח

כל חומר שעשוי להזיק לאדם, לחי או לצומח, לרכוש, או לסביבה, הסכנה בחומרים אלה נובעת מתכונות כגון דליקוּת, רעילוּת, רדיואקטיביות או השפעה מסרטנת.

התקן המותקן על פתחי צינורות מים, וגורם לויסות הזרימה והפחתת צריכת המים מהם.

תרכובות שערך ההגבה שלהן בתמיסה מימית (pH) הוא 0-7. תרכובות חומציות מוסרות פרוטון במהלך תגובה כימית ומתפרקות במים ליצירת יוני הידרוניום (-H).

רישיון עסק הוא היתר לניהול עסק הניתן ע"י רשויות מוסמכות. התנאים נוגעים בנושאים של איכות סביבה, בטחון פנים, רווחה, חקלאות (הדברה) ובריאות. בישראל ניתן רישיון עסק מכוח חוק רישוי עסקים, תשכ"ח-1968. חוק זה מסמיך את שר הפנים לקבוע את אילו עסקים טעוני רישוי. ניהול עסק ללא רישיון מהווה עבירה פלילית ועסק שפועל ללא רישיון צפוי לסגירה מנהלית, קנסות ואף עונשי מאסר.

חומר כימי הרעיל לתאים חיים וגורם להרס התאים.

חומר מזהם קרקע הכלול ברשימת ערכיי הסף המפורסמים באתר האינטרנט של המשרד להגנת הסביבה, או חומר מזהם לפי רשימת ה- Levels Screening Regional המופיעה באתר האינטרנט של ה- EPA (Environmental Protection Agency).

חומר הניתן לפירוק ע"י מיקרואורגניזם (חיידקים, פטריות ווירוסים).

חומרים פעילי שטח היא קבוצה גדולה של חומרים, המשמשים ליצירת מערכות מפוזרות בהן פאזה אחת (נוזל, מוצק או גז) מפוזרת בפאזה אחרת. שימוש נוסף ועיקרי של משפחה זו הוא הורדת מתח הפנים של נוזל, דבר המאפשר לחומר הידרופובי (כגון שמן) להישטף ע"י חומר הידרופילי (מים). לרוב מדובר בתרכובות אורגניות הבנויות מחלק הידרופובי (המכונה "זנב") וחלק הידרופילי (המכונה "ראש") ולהן שימוש נרחב בחיי היום יום ובתעשייה.

חיישן שמטרתו לבדוק את אטימותו של מיכל תת-קרקעי ע"י ניטור אדי הקרקע סביב המיכל.

חיישן שמנטר את מפלס השמן/דלק במפריד השמן/דלק.

שיטה שנוסדה ע"י ג'ון קיילדל ב-1883 לכימות החנקן האורגני והתרכובות אמוניה ואמוניום בחומר או בתמיסה. הבדיקה אינה כוללת חנקן אנאורגני, דוגמת ניטרט.

ט

טיפול בשפכי תעשייה בשטח המפעל או מחוצה לו ובטרם כניסתם למערכת הביוב לשם הורדת ריכוז המזהמים בשפכים.

טופס המלווה את הפסולת המסוכנת, החל מיצרן הפסולת, דרך תחנת מעבר ועד לאתר הקצההטיפול.

י

עירייה, מועצה, איגוד ערים, אגודת מים או חברה ומי שמרחיק שפכים שלא באמצעות מערכת הביוב של רשות מקומית.

כ

כלכלה מעגלית היא גישה כלכלית החותרת למניעת בזבוז, על ידי ניצול מרבי של חומרי גלם או אנרגיה. ההנחה בבסיס הכלכלה המעגלית היא שעקב סופיות המשאבים בכדור הארץ, המודל הליניארי אינו בר קיימא. לכן מציעה הכלכלה המעגלית שינוי בשרשרת האספקה כך שכל משאב ינוצל בכמות המרבית של פעמים לפני שיסיים את תפקידו בכלכלה. מודל זה מאופיין במיצוי ובשימוש חוזר מרבי במשאבים מרמת המוצר, דרך מרכיביו, ועד חומרי הגלם מהם הוא מיוצר.

כללים לתעריפים בגין הזרמת שפכים חריגים ושפכים אסורים למערכת הביוב. הכללים מאפשרים לתאגידי המים והביוב לקיים את החובות החוקיות החלות עליהם הקשורות באיסוף השפכים והטיפול בהם, כולל הסדרת ההזרמה של שפכי תעשייה באופן שלא תגרום מטרד לציבור או לסביבה ושלא תגרום נזק למערכת הביוב, תהליכי הטיפול בשפכים או בניצול מי הקולחין.

חומר חיטוי יעיל מאוד ובעל שאריתיות נמוכה יחסית. הוא מורכב מחומצה היפוכלורית (HCl) ו/או יון היפוכלוריט (ClO-).

ל

חלק במפריד השמן/דלק הנמצא בין תא השיקוע ותא ההפרדה, שמטרתו לסייע בהפרדה בין השמן למים. הלמלות עשויות דפי פלסטיק דקים בעלות שיפוע שבתוכן מתאחדות טיפות השמן הקטנות לטיפות שמן גדולות יותר בעלות יכולת ציפה גבוהה.

מ

מספר זיהוי של חומרים כימיים המופיעים בספרות המקצועית ושנקבע ע"י האגודה האמריקנית לכימיה (Chemical Abstract Service), על מנת להקל על חיפושים במסדי נתונים, שכן אותו חומר מופיע לעיתים קרובות בשמות שונים. סוגי החומרים הממוספרים הם יסודות, איזוטופים, חלקיקים תת-אטומיים, מתכות, סגסוגות, מינרלים, חלבונים, חומצות גרעין, פולימרים, תרכובות ותערובות נוספות.

מספרי או"ם UN הם מספרים בני ארבע ספרות (בין 0004 ל-3376) המציינים חומרים מסוכנים בעת הובלתם. המספרים נקבעים על ידי קבוצת מומחים של האו"ם להובלת חומרים מסוכנים, יש מספרים המציינים חומר כימי בודד, ואחרים מציינים קבוצת חומרים בעלי תכונות דומות.

משאבה אשר טבולה בנוזלים בכל עת.

מעבדה כהגדרתה בחוק הרשות הלאומית להסמכת מעבדות (התשנ"ז) שהוסמכה לבצע את בדיקות ספציפיות.

חומרים שיש ביכולתם להמס חומר אחר (המומס). הממס והמומס יוצרים יחד תמיסה בתהליך שנקרא המסה (solvation). רוב הממסים הקיימים הם תרכובות אורגניות, כלומר תרכובות המכילות אטומי פחמן. אף על פי כן, ישנם ממסים אחרים שאינם שייכים לקטגוריה זו כגון מים ואמוניה.

מוסך שדואג לאסוף ולפנות את כל התשטיפים הנוצרים בשטחו, כך שהם אינם זורמים למערכת הביוב או למערכת הניקוז ואינם באים במגע עם הנגר העילי הנקי.

אביזר המותקן על קווי הולכת מים על מנת למנוע זרימה חוזרת של מים מזוהמים לתוך מערכת הולכת מי השתיה. כך נמנע ערבוב של זרמים שונים.

מיתקן לטיפול בשפכים אשר מיועד להפחתת ריכוז המזהמים בשפכים לרמה המאפשרת ניצולם לחקלאות.

מים המסופקים ליצרן שפכים מכל מקור מים.

מים אשר זורמים על פני הקרקע ואינם מחלחלים.

שפכים לאחר טיפול במתקן לטיפול בשפכים (מט"ש) אשר שיפר את איכותם.

כל עובד הבא במגע עם חומ"ס צריך להיות מצויד במיגון אישי בהתאם לאופי הפעילות, על מנת לספק הגנה בסיסית לעובד.

מיכל האוגם את השפכים התעשייתיים טרם זרימתם אל מפריד השמן. מטרתו "להרגיע את המים" ולייצר זרימה קבועה ומתונה של השפכים אל מפריד השמן.

מיכל בעל דופן כפולה שמטרתו למנוע דליפה של חומר מזהם לסביבה. דוגמה נפוצה היא מיכלי דלק תת-קרקעיים או מיכלי אוריאה על-קרקעיים.

מכונה שמיועדת לשטיפת חלקים משומנים בעזרת סולבנטים. המכונה מאפשרת איסוף של תמיסת הניקוי למחזור או פינוי.

עובד המשרד להגנת הסביבה שמינה המנהל הכללי של המשרד להגנת הסביבה.

מי שמנהל רשות המים מינה, מבין עובדי הרשות, לממונה על שפכי תעשייה.

חומר שיש ביכולתו להמס שומנים (המומס). הממס והמומס יוצרים יחד תמיסה בתהליך שנקרא המסה (solvation).

חלק במנוע שמטרתו להרחיק מזרם השמן חלקיקי מתכת, קרטון ופלסטיק.

מפריד שמן/דלק שאינו טמון וכולל תא איסוף נוזלים, משאבה טבולה ותא איזון. במפריד מתבצעת הפרדה בין מים לשמנים מינראליים ודלקים קלים.

מתקן להפרדת שומנים משפכי מטבחים מסחריים. בדרך כלל כולל מפריד השומן תא שיקוע, תא הפרדה, מחיצה ונקודת דיגום.

מתקן להפרדת שמנים מינרליים מזרם השפכים התעשייתיים. בדרך כלל כולל מפריד השמן תא שיקוע, תא הפרדה, למלות, שסתום-מצוף ונקודת דיגום.

מפריד שמן/דלק טמון הכולל תא לאיסוף נוזל בכניסה למפריד ותא דיגום טמון ביציאה מהמפריד.

פקטור השפעת דטרגנטים וחומרי ניקוי על תהליך ההפרדה במפריד השמן.

צפיפות הנוזל היא משקל הנוזל ביחס לנפחו, במונחים של גרם לסמ"ק. צפיפות הנוזל של מים הוא 1.0, בעוד צפיפות הנוזל של שמן נעה בין-0.92 ל-0.94. ההבדל בין צפיפיות הנוזל של מים ושמן הוא הסיבה ששמן צף על מים.

מתכות שמשקלן הסגולי גבוה יחסית. רובן מוגדרות כחומרים מזהמים שמהווים בעיה סביבתית חמורה לקרקעות, מי תהום ומי קולחין.

מדד לכמות המוצקים הנדיפים שמרחפים בנוזל. פרמטר זה נמדד ע"י איבוד מסה בשל בערה של המוצקים המרחפים בתמיסה בתנור בטמפרטורות של 550-600 מעלות זלציוס.

נ

מי גשם אשר זורמים על פני הקרקע ושלא באו במגע עם מזהמים במשטחי התפעול או עם מזהמים שהצטברו על פני קרקע מזוהמת.

טיפול בשטח פניו של מוצר, באופן שעלול ליצור שפכים המכילים מזהם ,לרבות טיפולים להסרת שומנים ,ציפויים ותחמוצות.

ס

סקר שמטרתו לבחון את הפערים בין דרישות הרגולציה וההשפעה של עסק על הסביבה.

סקר שמטרתו לאסוף את כל המידע הקיים לגבי הזיהום הפוטנציאלי באתר. הוא מאגד פרמטרים שונים המאפיינים את האתר (כגון תשתיות, דליפות, וכד’), נתונים מבדיקה מקיפה מול משרדי ממשלה ורשויות, מסיור בשטח עצמו, מסקירת תצלומים ומפות של האתר, מסקירה הידרולוגית של מצב מי התהום וחתך גיאולוגי לאפיון שכבות הקרקע. סקר היסטורי מהווה גם בסיס מקצועי להליכים שונים בעלי משמעות מקצועית ומשפטית, לרבות הליכי תכנון ובניה כגון קביעת ייעוד ושימושי קרקע וכן הליכי מכירה ומיזוג של חברות ונכסים.

תהליך חקירה של אתר החשוד בזיהום קרקע שנועד לקבוע האם קיים זיהום והאם הזיהום מהווה סכנה לבריאות האדם או לסביבה. כדי לבצע סקר זה יש להשתמש בידע רב מתחומים שונים: עקרונות מדע הקרקע, גאומורפולוגיה, גאולוגיה, ביוכימיה, הנדסת הסביבה, גאוגרפיה ועוד. הסקר בודק את סוגי המזהמים וריכוזיהם, היקף הזיהום, הסכנות הטמונות בו והאפשרויות השונות לטיפול באתר ושיקומו.

מסמך המפרט את תפקידו, מבנהו, תפעולו ואחזקתו של מתקן, דוגמת מפריד שמן.

תרכובות כימיות המכילות גופרית בדרגת החמצון הנמוכה ביותר שלה (2-).

אמצעי להסרת קרום, שומן או קצף המצטברים על פני נוזל. במפריד השמן מותקן הסקימר בתא השיקוע על מנת לגרוף את שכבת השמן הנוצרת על פני המים ולהזרימה אל מיכל לאגירת שמן משומש.

ספיקה נומינאלית מקסימאלית של התשטיפים הזורמים אל מפריד השמן. הספיקה מושפעת משטח אזור הניקוז, אופי המשקעים באזור, סוג המזהם ונוכחות דטרגנטים. הספיקות נקבעות במונחים של ליטר/שניה ונעות בין 1-200 ליטר/שניה.

ספיקה הסתברותית של כמות גשם מקסימאלית, במונחים של כמות ליחידת זמן (ליטר/שעה). כמות הגשם המקסימאלית נגזרת מכמות הגשם (מ"מ) והשטח עליו נופל הגשם (מ"ר).

מי שמספק לאחר מי קולחין, בין אם הוא קיבל אותם ובין אם הוא טיהר אותם.

ע

עורך הסקר הוא הגורם המקצועי המבצע את כל המפורט בהנחיות סקרי קרקע, וכן מי שעורך את הדו"ח המוגש לפי הנחיות אלה, ומאשר אותו בחתימתו.

חובה על בית עסק העוסק בחומרים מסוכנים להציב ערכה המכילה אמצעי הגנה וטיפול ראשוני במקרה של אירוע חומ"ס כגון: אמצעי ספיגה ותיחום שפך,משטפת עינים, אמצעי מיגון, אמצעי כיבוי ועוד.

פ

פרשה טכנית מתארת את פעילות העסק והמשמעויות הסביבתיות הנובעות מפעולתו. המסמך כולל תיאור הפעילות העסקית, תהליכים המתרחשים במהלכה, מקורות הזיהום האפשריים (עם פירוט החומרים, הריכוזים וקצבי הפליטה הצפויים), שפכים, מפגעי רעש, זעזועים, חומרים מסוכנים וכד'. הצגת החומר בפרשה טכנית מגובה במסמכים מאשרים, בתרשימים, במאזני חומרים ובנתונים נוספים, אשר מטרתם להוכיח כי אין בכוונת העסק או המפעל לגרום לנזקים סביבתיים.

פח בנפח גדול שרובו טמון מתחת לקרקע. פחים טמונים מונעים מפגעים תברואתיים ומצמצים את תדירות הפינוי באופן משמעותי.

פחמימנים הלוגניים מומסים הם תרכובות אורגניות המכילות כלור, יוד, או ברום. המקורות התעשייתיים העיקריים לפליטת פחמימנים הלוגניים מומסים לשפכים הם: שפכי תהליך ייצור נייר, מפעלים כימיים, טיפול שטח במתכות, ייצור טקסטיל, ניקוי יבש ומתקני טיפול בשפכים. פחמימנים הלוגניים מומסים נפלטים גם מבריכות שחייה, מקירור מים ובמכבסות.

צינור מחורר, המצוי בקידוח צר-קוטר, המשמש לניטור דליפות דלק ממתקן תת-קרקעי או לניטור גזי קרקע.

פירוק כימי הנעשה בעזרת אינזימים, סינתטיים או טבעיים.

תרכובת אורגנית ארומטית אשר נוסחתה C6H5OH. לפנול מבנה פשוט יחסית- טבעת בנזן אליה קשורה הידרוקסיל- והיא קבוצה פונקציונלית חשובה בתרכובות אורגניות רבות. לעיתים קרובות השם פנול מתייחס לכל התרכובת המבוססות על פנול.

ציוד אלקטרוני שאינו יכול עוד לשרת את המטרה שלשמה נוצר. פסולת אלקטרונית מכילה חומרים רעילים רבים ביניהם עופרת, סלניום, כספית, קדמיום ומעכבי בעירה. על כן, נוקטת המדינה בפעולות לאיסוף הפסולת האלטרונית ומניעת הטמנתה באתרי פסולת רגילים.

פרשה טכנית מתארת את פעילות העסק והמשמעות הסביבתיות הנובעות מפעולתו. המסמך כולל תיאור הפעילות העסקית, תהליכים המתרחשים במהלכה, מקורות הזיהום האפשריים (עם פירוט החומרים, הריכוזים וקצבי הפליטה הצפויים), שפכים, מפגעי רעש, זעזועים, חומרים מסוכנים וכד'. הצגת החומר בפרשה טכנית מגובה במסמכים מאשרים, בתרשימים, במאזני חומרים ובנתונים נוספים, אשר מטרתם להוכיח כי אין בכוונת העסק או המפעל לגרום לנזקים סביבתיים.

תרכובות סינתטיות או טבעיות המורכבות משרשרת של פנולים. סוג הפנול ומספר יחידות הפנול המרכיבות את השרשרת קובעים את איכויותיה הפיזיקליות, הכימיות והביולוגיות של התרכובת.

פולימר תרמופלסטי נפוץ המשמש, בין היתר, לייצור מפרידי שמן/שומן ומכלים תת-קרקעיים אחרים.

צ

צינור מחורר המשמש לניטור דליפה ממכלים, כולל מכלי דלק.

כמות החמצן המומס הנצרך ע"י ריאקציה עם מזהמים כימיים בתמיסה. המדד משקף את רמת הזיהום הכימי בנוזל ומבוטא ביחידות של מג"/ליטר.

ציאניד הוא תרכובת כימית רעילה, המכילה את היון הקרוי קבוצת ציאנו. קבוצת ציאנו בנויה מאטום פחמן הקשור בקשר קוולנטי משולש לאטום חנקן, ובסימון כימי C≡N. התרכובות העשויות לשחרר את אניון קבוצת הציאנו רעילות מאוד, בשל נטייתו של הציאניד להיקשר ליוני ברזל במערכת הנשימה התאית.

כמות החמצן המומס הנצרך ע"י מיקרואורגניזמים לשם פירוק החומר האורגני בתמיסה. המדד משקף את רמת הזיהום האורגני בנוזל והוא מבוטא ביחידות של מ"ג/ליטר, בטמפרטורה של 20 מעלות צלזיוס במשך 5 ימי אינקובציה.

ק

קורוזיה (שיתוך) הוא תהליך כימי הרסני בחומר הנובע מחשיפה לסביבה- מגע עם חומר אחר,עם סביבה חומצית או סביבה בסיסית במיוחד. לרוב מתייחסים לחמצון אלקטרוכימי של מתכות ע"י מחמצן אטמוספירי ודוגמה מוכרת של קורוזיה מחיי היומיום היא חלודה- תחמוצת ברזל הנוצרת בחשיפה ממושכת של ברזל לחמצן ולחות מהאוויר.

סיווג חומרים מסוכנים על פי מאפיני סיכון מרכזיים כגון דליקות, קורוזיביות ועוד.

מספרים ואותיות שעל פיהם צוות חרום יודע לטפל באירוע חומ"ס לפי הנדרש.

ר

ש

שפכים שמקורם בשירותים סניטריים או במטבח, ובלבד שאם מקורם במטבח – לפי טיבם וכמותם לא נדרש לגביהם טיפול מקדים לפני כניסתם למערכת הביוב.

שפכים, למעט שפכים סניטריים, שמקורם במקום שבו עושים מלאכה או מייצרים מוצרים וחומרים, לרבות בתי חולים, וכל מקום המשמש לעיבוד, לאחסנה, לניקוי ולבדיקה של כל מוצר או חומר.

שמן שזוקק מנפט גולמי, או שיוצר באופן סינתטי, שנועד לשמש לצורך סיכה, בידוד וכיוצא באלה. השמן בעל צפיפות סגולית של 0.92-0.94 גר'/סמ"ק.

מרכיבים ממקור צמחי או מן החי עם צפיפות הנמוכה מ- 95.0 גרם/סמ"ק אשר אינם מסיסים באופן מלא או חלקי במים ויכולים לעבור סיבון (ספוניפיקציה).

שסתום צף הנמצא בתא ההפרדה של מפריד השמן ושתפקידו לסגור את יציאת הנוזלים מהמפריד כאשר שכבת השמן/שומן עבה דייה ועלולה לדלוף החוצה.

כל נוזל מימי אשר הושפע מגורמים אנתרופוגניים. שפכים כוללים תוצרי פסולת נוזליים ביתיים, עירוניים, חקלאיים או תעשייתיים ויכולים להכיל מספר רב של חומרים מזהמים.

שפכים המכילים חומרים אורגניים כגון צואה, פחמימנים, חומרים קוסמטיים שמן, שומן וכ'ו. דוגמה נפוצה היא ביוב.

שפכים המכילים חומרים אנאורגניים כגון חומצות למיניהן, בסיסים, תחמוצות, מתכות כבדות ומלחים.

שפכי תעשייה שמתקיים לגבי תכולתם אחד לפחות מן התנאים המפורטים בתוספת הראשונה בכללי תאגידי מים וביוב (שפכי מפעלים המוזרמים למערכת הביוב), תשע"ד-2014.

שפכי תעשייה שמתקיים לגבי תכולתם אחד או יותר מן התנאים המפורטים בתוספת השניה בכללי תאגידי מים וביוב (שפכי מפעלים המוזרמים למערכת הביוב), תשע"ד-2014.

שפכי תעשייה שריכוז אחד לפחות מן המרכיבים שבהם המנויים בטור א' בתוספת השנייה, עולה על הערכים הנקובים לצדם בטור ב' בתוספת השנייה ואינו עולה על הערכים הנקובים לצדם בטור ג' בתוספת השנייה בכללי תאגידי מים וביוב (שפכי מפעלים המוזרמים למערכת הביוב), תשע"ד-2014.

ת

תקן בינלאומי הכולל מערכת נהלים והנחיות עבודה למימוש מערכת ניהול סביבתית יעילה בארגון. המערכת מסייעת לארגונים לזהות, לנהל ולנטר השפעות סביבתיות של הארגון וכך לצמצם באופן קיצוני את "טביעת האצבע האקולוגית" שלה ולצמצם את הפגיעה בסביבה ואת חשיפת הארגון לתביעות משפטיות.

תו ירוק, המוענק על ידי מכון התקנים הישראלי, מעיד על כך שפגיעתו של המוצר או השירות בסביבה פחותה.

תא האוסף את השפכים טרם זרימתם למפריד השמן.

תא המותקן ביציאה ממפריד השמן/דלק ושתפקידו לאפשר דיגום של הנוזלים היוצאים מהמפריד.

חלק במפריד השמן/דלק שמטרתו להפריד בין השמן/דלק למים. בחלקו העליון מצטבר השמן/דלק שנשאב אחת לכמה חודשים דרך פתחי השאיבה שבראשו.

חלק במפריד השמן/דלק שמטרתו להפריד בין השמן/דלק למים. בחלקו העליון מצטבר השמן/דלק שנשאב אחת לכמה חודשים דרך פתחי השאיבה שבראשו.

חלק במפריד השמן/דלק בו החלקיקים המוצקים בנוזל שוקעים לקרקעית המכל (כדוגמת בוצה). חלק זה יכול להיות יחידה נפרדת, או יחידה משולבת במפריד השמן/דלק.

חברה למתן שירותי מים וביוב שהוקמה בהוראת חוק תאגידי מים וביוב, התשס"א- 2001. מטרת התאגיד היא לשפר את שירותי האספקה, הטיפול, החיוב והאכיפה הקשורים לתשתיות המים הציבוריות של מועצה, עייריה או אזור מסוים.

מסמך המתעד את איסוף השפכים, שינועם וקבלתם במתקן לטיהור שפכים. המסמך צריך להיות חתום בידי יצרן השפכים, המוביל והגורם המקבל את השפכים.

תעלה האוספת את השפכים התעשייתיים ממשטחי התפעול של העסק ומנקזת אותם אל מפריד השמן/דלק.

נוזל הנמצא בצורת תרחיף באוויר, כלומר בצורת המוני טיפות זעירות המרחפות באוויר. כל תרסיס מכיל את החומר אותו רוצים להתיז וגז אחסון היוצר לחץ במכל. גז זה נקרא "גז הדף" או "חומר מניע" (פרופלנט). בעת לחיצה על פיית המכל משתחרר גז ההדף בלחץ ומתיז איתו את טיפות החומר המותז. בעבר שימשו חומרים כלורופלואורופחמנים כחומר מניע, אך מכיוון שחומרים אלו גורמים נזק לשכבת האוזון, עברו לחומרים מניעים ידידותיים, כגון פרופאן או בוטאן. חומרים אלו הם חומרים דליקים, ולכן אין להשתמש במכלים אלו בקרבת אש או להבה, או להשליכם לאש.

נוזלים שבאו במגע עם משטחי תפעול, עם שפכים, חומר מסוכן, דלק, שמן, קרקע מזוהמת, בוצה או פסולת.

תקן בינלאומי להגדרה, נפח, התקנה, תפעול ותחזוקה של מפרידי שמן/שומן/דלק.

תכנית דו-שנתית לבדיקת איכות שפכי מפעלים המוזרמים למערכת הביוב בתחום הפעילות של תאגיד מים מסוים. מטרת התוכנית היא למנוע או לצמצם זרימה של חומרים בעייתיים למערכת הביוב הציבורית. נהלי הניטור נקבעו ע"י משרד הבריאות, רשות המים והמשרד להגנת הסביבה. את התוכנית מאשרים מנהל המפעל, ממונה שפכים, ממונה איכות סביבה ונציג ממשרד הבריאות, בעוד הניטור עצמו נעשה ע"י תאגיד המים.

תקנות שמטרתן למנוע זיהום מקורות מים וגרימת מפגעים סביבתיים עקב סילוק לא מבוקר של בוצה שמקורה בשפכים עירוניים, ע"פ תקנות המים (מניעת זיהום מים (שימוש בבוצה וסילוקה)), התש"ס).

קריטריונים לאיכות מי קולחין ביציאה ממתקני טיהור שפכים שמטרתם לאפשר שימוש של המים בחקלאות, ע"פ תקנות בריאות העם (תקני איכות מי קולחין וכללים לטיהור שפכים), התש"ע.

חברת חשמל
sion
סמל
אגד
ארקיע
דור אלון
דלק מוטורס
דן
הילוך שישי
הרץ
תעשייה אוירית
טאג
טלקאר
טרקטורים וציוד
כיל
כתר
מאיר
מכשירי תנועה
מפעלי ים המלח
משטרה
משרד הבטחון
נטפים
נשר
סונול
עיריית תל אביב
פלסאון
צהל
צמפיון מוטורס
קבוצת אלון
קבוצת כלמוביל
קבוצת לובינסקי
קרסומוטורס
רותם אמפרט
רכבת ישראל
שווה לחיות בירושלים
רמות